TEKNOLOGI FERMENTASI DALAM PENINGKATAN PRODUKTIVITAS PANGAN HASIL KARYA SISWA SMA YPGB KABUPATEN BOGOR

Seprianto Seprianto, Aroem Naroeni, Henny Saraswati, Febriana Dwi Wahyuni, Titta Novianti

Abstract


Abstract
Biotechnology is a branch of science that studies the use of organisms (bacteria, fungi, viruses, plants, and animals) and products from an organism (enzymes, antibiotics, vaccines, alcohol) in the production process to produce goods and services. Community service activities regarding the introduction and development of scientific insight into biotechnology with a laboratory practice method approach targeting YPGB High School students in Bogor Regency located in Ciulengsi. This activity was joined by several topics that were carried out simultaneously, including the method of DNA isolation with simple ingredients, methods for breeding bacteria and yeast for fermented food and drinks (microbiology), making natural yeast from raisin media, and how to make eco-enzymes from fermented fruit peels - organic fruit and vegetable waste. YPGB High School itself already has entrepreneurial products in the form of sandwiches with various flavors with the BreadQ brand. The development of quality bread products by utilizing natural yeast from fermented raisins is certainly expected to be able to reduce production costs and produce quality bread products. Through partnerships with school principals and foundations, the implementation of this community service is going well. Implementation method with material enrichment in the form of presentations and practice in making natural yeast from raisins and eco-enzymes using fermentation techniques. A total of 55 students consisting of two batches (2018 and 2019) participant in this training. The target achievement of this activity is expected that students will be able to develop the results of creativity into products that have a selling value so that they can be used as entrepreneurial development

Keywords: natural yeast, fermented raisins, entrepreneurship, YPGB high school

Abstrak
Bioteknologi merupakan cabang ilmu yang mempelajari pemanfaatan makhluk hidup (bakteri, fungi, virus, tumbuhan dan hewan) maupun produk dari makhluk hidup (enzim, antibiotik, vaksin, alkohol) dalam proses produksi untuk menghasilkan barang dan jasa. Kegiatan pengabdian masyarakat tentang pengenalan dan pengembangan wawasan keilmuan bioteknologi dengan pendekatan metode praktek laboratorium dengan sasaran siswa SMA YPGB Kabupaten Bogor bertempat di Ciulengsi. Kegiatan abdimas ini tergabung dengan beberapa topik yang dilaksanakan secara bersamaan diantaranya metode Isolasi DNA dengan bahan sederhana, cara pembibitan bakteri dan yeast untuk makanan dan minuman fermentasi (mikrobiologi), pembuatan ragi alami dari media kismis, dan cara pembuatan eko enzim dari fermentasi kulit buah – buahan dan limbah sayuran organik. Sekolah SMA YPGB sendiri telah memiliki produk kewirausahan berupa roti isi dengan beraneka rasa dengan merek dagang BreadQ. Pengembangan produk roti yang dengan memanfaatkan ragi alami dari fermentasi kismis tentu diharapkan mampu memekan biaya produksi serta menghasilkan produk roti yang berkualitas. Melalui kerjasama mitra dengan Kepala sekolah dan yayasan pelaksanaan pengabdian masyarakat ini berjalan dengan baik. Metode pelaksanaan dengan pengayaan materi dalam bentuk presentasi serta praktek dalam pembuatan ragi alami dari buah kismis dan eko enzim dengan teknik fermentasi. Sebanyak 55 orang siswa yang terdiri 2 angkatan yaitu 2018 dan 2019 mengikuti pelatihan ini. Target pencapaian dari kegiatan ini diharapkan para siswa mampu mengembangan hasil dari kreativitas menjadi produk yang memiliki nilai jual sehingga dapat dijadikan sebagai pengembangan kewirausahaan.

Kata Kunci: ragi alami, fermentasi kismis, kewirausahaan, SMA YPGB


Full Text:

PDF

References


DAFTAR PUSTAKA

Ahmad, P. D. A. (2014). Bioteknologi Dasar. Universitas Hasanuddin, April. http://repository.unhas.ac.id/bitstream/handle/123456789/11151/Bioteknologi Dasar Online Repository.pdf?sequence=1

Galintin, O., Rasit, N., & Hamzah, S. (2021). Production and characterization of eco enzyme produced from fruit and vegetable wastes and its influence on the aquaculture sludge. Biointerface Research in Applied Chemistry, 11(3), 10205–10214. https://doi.org/10.33263/BRIAC113.1020510214

Ko, Sangjin. 2012. Roti Sehat & Lezat dengan Ragi Alami. Indonesia Tera: Yogyakarta

Pangesthi, L. T., & Indrawati, V. (2018). Roti Manis dari Ragi Kering Kismis. Prosiding Semnas PPM, 1–11.

Poutanen, K., Flander, L., & Katina, K. (2009). Sourdough and cereal fermentation in a nutritional perspective. Food Microbiology, 26(7), 693–699. https://doi.org/10.1016/j.fm.2009.07.011

Rivero, R. M., Kojima, M., Gepstein, A., Sakakibara, H., Mittler, R., Gepstein, S., & Blumwald, E. (2007). Delayed leaf senescence induces extreme drought tolerance in a flowering plant. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 104(49), 19631–19636. https://doi.org/10.1073/pnas.0709453104

Sanggramasari, S. (2018). Penggunaan Air Fermentasi Strawberry sebagai Natural Starter dalam Pembuatan Soft Roll. Barista : Jurnal Kajian Bahasa Dan Pariwisata, 5(2), 215–221. https://doi.org/10.34013/barista.v5i2.123

Seprianto, S. W. . F. D. (2020). PKM Peningkatan Mutu Pangan Lokal Berbasis Pangan Fermentasi di Pulau Payung Kepulauan Seribu. Jurnal Abdimas Universitas Esa Unggul, 6(2).

Swain, M. R., Anandharaj, M., Ray, R. C., & Parveen Rani, R (2014). Fermented Fruits and Vegetables of Asia: A Potential Source of Probiotics. Biotechnology Research International, 2014, 1–19. https://doi.org/10.1155/2014/250424

Wahyuni, F. D., Novianti, T., Saraswati, H., & Seprianto. (2020). PENGENALAN BIOTEKNOLOGI DAN METODE KULTUR JARINGAN PERSIAPAN GENERASI BARU. Jurnal Abdimas Universitas Esa Unggul, 6(3), 204–208.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Publisher:

University Press, Universitas Esa Unggul, Jakarta
Jl. Arjuna Utara No.9, RT.1/RW.2, Duri Kepa,
Kec. Kb. Jeruk, Kota Jakarta Barat,
Daerah Khusus Ibukota Jakarta 11510

Email: semnaslppm@esaunggul.ac.id